Kennen?

Gepost op:  11-04-2017

Recentelijk was ik bij een familiebijeenkomst en kwam in gesprek met een naast familielid. Hij maakte de terloopse opmerking ‘hoe goed ken ik jou en wat is kennen?’. Een gedachte, die zomaar oppopte en die ook zo aan je voorbij kan gaan. Toch bleef deze zijdelingse opmerking bij mij hangen en hoe langer ik erover nadacht, hoe interessanter hij werd.

Hoe goed kennen wij iemand en hoe goed denk je iemand te kennen? Wat is dat eigenlijk ‘iemand kennen’ en de volgende vraag ‘hoe ken jij jezelf’? Dit zijn twee verschillende vragen, die wel degelijk met elkaar te maken hebben.

Hoewel ik denk, dat je elkaar zelden voor de volle 100% kent, omdat we slechts deelaspecten van onszelf laten zien, is het toch wel mogelijk een beeld van de ander te vormen. Hoe goed doen we ons best om echt naar elkaar te luisteren en hoe goed durven we ons te laten kennen?

Wat laten we aan elkaar zien in een gesprek of in een ontmoeting? Daarin houden we toch meestal rekening met het doel van het gesprek en de sociaal wenselijkheid ervan. Bij wie kunnen we helemaal onszelf laten zien, zonder ons te schamen voor wat we zeggen of schuldig te voelen over wat we denken?

Praten over maatschappelijke onderwerpen kan boeiend zijn, maar leren we de ander daarin kennen? Hoe zit het met het delen van onze gevoelens? Durven we die met de ander te delen? Of houden we uit angst voor afwijzing of onzekerheid onze mond, waardoor we geen wezenlijk contact maken met onszelf en de buitenwereld.

Martin Buber (1878-1965), de Duitse theoloog en mysticus, stelt in zijn boek ‘Ich und Du’ dat in de werkelijke ontmoeting het ‘ik’ van de mens veranderd wordt door het ‘gij’ van de ander. Nog treffender gezegd ‘ Alleen in de relatie tot de ander ontwikkelen wij ons ware mensZijn’.

Met andere woorden; we leren onszelf in de relatie tot de ander kennen en hebben dus ook de relatie met de ander nodig om ons een levend wezen te voelen.

Echt contact maken; jezelf en de ander ontmoeten en leren kennen, maakt het leven zoveel interessanter en leuker. Wat zou het mooi zijn ons leven zinvoller te maken en misschien ons minder alleen te voelen.

Heb je ook wel eens zulke hersenspinsels? Of wil je graag leren over je gevoelens te praten, kom dan in beweging voor een vrijblijvend  kennismakingsgesprek.