Grenzen en ontspanning in de vakantie.

Gepost op:  07-07-2017

Deze vakantieperiode gaan velen de (on)zichtbare grenzen over en velen zijn waarschijnlijk in de afgelopen weken al regelmatig over persoonlijke grenzen gegaan. Aangekomen in een ander land met een andere cultuur MOETEN we relaxen. Ook al blijf je dichter bij huis, is de gewenste ontspanning niet direct voelbaar. Vaak denken we ‘hoe verder weg, hoe meer ontspanning’, maar het tegendeel is waar. Verder weg levert ook extra spanning op. Je kunt je behoorlijk ontheemd voelen in een volstrekt onbekende omgeving.

Alleen zou de vakantieperiode  niet nodig moeten zijn om te ontspannen of om je accu op te laden. Het belangrijkste van vakantie zou het genieten moeten zijn van iets anders doen. Als je tijdens  werktijden beter je grenzen bewaakt, raakt je accu niet snel leeg en kun je in de vakantietijd sneller genieten van de ontspanning. De stress in het lichaam, die je opbouwt maakt namelijk adrenaline en cortisol aan. Verhoogde waarden hiervan zijn uitermate ongezond en het afbouwen van deze hormonen vraagt tijd en rust, die ten kosten gaan van het plezierig ontspannen.

Hier alvast een aantal vakantietips:

  • Stel je verwachtingen bij.
  • Doe waar je zin in hebt.
  • Geniet van het moment en kijk niet te ver vooruit.
  • Wees een prettig persoon voor jezelf en zo voor je reisgenoten.
  • Behandel elkaar respectvol.
  • Maak contact met je reisgenoten en niet met je smartphone.
  • Hou een gezonde leefstijl aan, gezond eten, voldoende slaap en beweging.

In de vakantie geniet je met je reisgenoten, van de omgeving, de activiteiten of juist van het niks moeten. Misschien wil je ook ruimte maken om eens de balans op te maken; zit ik nog lekker in mijn werk, in mijn relatie en hoe wil ik de tijd zinvol vullen of hoe houd ik de opgedane rust vast. Maar hoe doe je dat? Hoe let je op je grenzen en voel je dat jij of een ander die grenzen overschrijdt?? Door je grenzen aan te geven ben je een betrouwbare factor voor jezelf en voor je omgeving! 

Wil je na de vakantie het relaxte gevoel vasthouden en voorkomen in de maalstroom van alledag weer opgeslokt te worden? Neem contact op en kom eens langs. Ik bied je een gratis en vrijblijvende sessie aan.

Ik wens je een mooie en ontspannen zomervakantie.

Zonnige groet,

Else